top of page

SÅ HÄR SPELAR DU PICKLEBALL

Poäng & Match

Matcherna spelas normalt i bäst av tre set där ett set normalt spelas till 11, och man måste vinna med två poäng. Man får bara poäng i egen serve. Det går att spela både singel och dubbel. 

Servaren fortsätter serva till dess laget förlorat bollen. I dubbel går därefter serven över inom laget och först när den andre servaren förlorat sin serve går serven över till motståndarna. Regeln har ett viktigt undantag: det lag som börjar serva i varje set har bara en servare (andraservaren).

​Poängställningen anges i nummerserie om tre – först anges servande lags poäng, därefter mottagande lags poäng och slutligen anges om det är servare ett eller två som har serven. Exempelvis betyder 3-7-1 att servande lag har tre poäng, mottagande lag sju poäng och att servande lag ska serva med sin förstaservare.

​Serve

Serven slås med underhandsslag. Servaren ska vara placerad bakom baslinjen när racket träffar bollen och serven ska slås diagonalt i serverutan på andra sidan nätet.

Retur och det tredje slaget

Varken servereturen eller slaget efter, det tredje slaget får slås på volley. Det innebär att mottagande lag måste låta bollen studsa innan de returnerar bollen och att servande lag måste låta returen studsa innan de slår bollen över nät. Efter returen får spelarna slå bollen både på volley eller efter en studs på banan.

​Köket

På båda sidor om nätet ligger det s k ”köket”. Spelarna får inte gå in i köket om inte bollen studsat i köket först. Köket är alltså en ”non-volley zone”. I Pickleball går man som spelare därför inte närmare nät än till kökslinjen om det inte krävs för att slå över en boll som studsat i köket.

Regler

Regler för hur pickleball spelas hittar du om du trycker på knappen nedan. Den går till Internationella pickleballförbundet IFP. 

bottom of page